Hvordan man skifter et dæk


Dækskift

Guide til dækskift og hvordan du skal gøre

Denne guide er beregnet til personer, der ikke har prøvet at skifte dæk før, og som ikke har stor erfaring med at arbejde med biler. Der kan være forskellige årsager til, at du ønsker at skifte dæk – nedslidte dæk (loven kræver mindst 1,6 mm mønster på dækkene), sommer/vinterdæk, punktering osv.

For at skifte et dæk skal du bruge følgende redskaber:

  • Donkraft
  • Krydsnøgle/Topnøglesæt/Luftnøgle – en af delene er nok
  • Guld/sølvfedt

Der følger typisk en donkraft med bilen. Denne er dog skrøbelig og kun beregnet til brug få gange. Det kan derfor være en fordel at købe en donkraft hos en forhandler. Gulv- eller sølvfedt gør monteringen af dæk lettere – dette udspecificeres senere. Du kan også anvende andet fedt, det er blot vigtigt at det er varmebestandigt.

Trin 1. Placér donkraften under bilen og vælg et sted, der kan bære vægten – det vil eksempelvis ikke sige under tanken. Når du begynder at hæve donkraften, er det desuden vigtigt, at den ikke begynder at skride, da den så kan tabe bilen.

 

Trin 2. Nu kan du begynde at løsne bolte/møtrikker og tage hjulene af. Nogle har specialbolte som tyverisikring. Hertil hører en adapter, som det er vigtigt sidder rigtigt, inden du går i gang – ellers ødelægges bolten.

 

Trin 3. Før de nye hjul sættes på, er det en god íde at give gevindet på boltene samt fælgens anlægsside fedt. Så bliver det meget nemmere at få hjulet på igen senere (hvis du eksempelvis skifter mellem sommer- og vinterdæk).
Dækskift - smør med fedt

 

Trin 4. Nu påmonteres nye hjul og bolte spændes. Det er her vigtigt, at der spændes over kryds. Spænd desuden ikke en bolt helt til af gangen, men spænd i stedet alle bolte af 2-3 omgange. Det er vigtigt, at alle bolte er spændt ens. Det er angivet i bilens instruktionsbog, hvor hårdt boltene skal spændes (målt i newtonmeter). En momentnøgle kan derfor være en stor hjælp, da den viser, hvor hårdt boltene er spændt.

 

Trin 5. Fyld luft i de nye dæk. På mange tankstationer kan du gratis fylde luft i dækkene. I bilens manual kan du læse, hvilket dæktryk der kræves for netop din bil.

 

Det bør desuden nævnes, at dækkene skal skiftes parvist og ikke må krydses. Det vil sige at et hjul, der har siddet i højre side ikke må sættes over på venstre side. Du må imidlertid gerne bytte hjul på samme side (eksempelvis højre forhjul og højre baghjul). Husk derfor altid hvor dækkene har siddet, når du tager dem af – marker dem evt. med en label. Du kan også se en video af, hvordan man skifter dæk. Se videoen om dækskift – klik her

Hvis uheldet er ude og du punkterer eller andet, og det er nødvendigt med dækskifte eller værre, kan det også være en fordel at have et abonnement på vejhjælp. Det er billigt og nemt at få hurtig og effektiv vejhjælp i Danmark. Nogle bilforsikringer dækker dig endda gratis med vejhjælp. Sørg derfor altid for at være på den sikre side med vejhjælp.

Previous Vejhjælp på din iPhone
Next Vejhjælp til motorcykel